Osteoporoosi ja luuntiheysmittaus

Osteoporoosi eli luun haurastuminen tai luukato, tilalla on monta nimeä. Osteoporoosi syntyy, kun luuta häviää nopeammin kuin uutta luuta syntyy, luuntiheys alenee ja altius murtumille kasvaa. Luuntiheys alkaa alentua 40 ikävuoden jälkeen. Perinnöllisistä syistä se alenee toisilla nopeammin kuin toisilla. Myös monet ruuan, kalsiumin ja d-vitamiinin imeytymistä heikentävät suolistosairaudet, yleissairaudet kuten reuma, munuaisten vajaatoiminta ja keuhkoahtaumatauti tai niiden hoitoon käytetyt lääkkeet kuten kortisoni tai syövän hoitoon käytetty hormonihoito voivat nopeuttaa osteoporoosin kehitystä. Naisilla osteoporoosi ilmenee aiemmin kuin miehillä, mutta miesten elinikän kasvaessa ostoporoosi alkaa olla miehilläkin ongelma. Frax murtumariskilaskurissa tulee esiin keskeiset riskitekijät

Murtumariskilaskuri

Osteoporoosia kutsutaan hiljaiseksi sairaudeksi, koska yleensä ensimmäinen oire on murtuma. Osteoporoosi alkaa usein selästä. Siksi selkäkivut ovat hyvä syy tehdä luuntiheysmittaus, samoin luun murtuma kaatumisen jälkeen. Jos potilaalla on ollut hyvä tuuri, eikä kaatumisia ja luunmurtumia ole sattunut, osteoporoosi on voinut edetä huomaamattomasti hyvin pitkälle. Pituuden lyheneminen, ryhdin kumartuminen tai selkäkivut voivat olla oireita osteoporoosista.

 

Ääreisosien kuten ranteiden ja nilkkojen luunmurtumat paranevat usein ilman pitkäaikaista haittaa. Selkärangan nikamamurtumat ovat sen sijaan pysyviä, voivat aiheuttaa pitkiä tai pysyviä kiputiloja, ja voivat muuttaa ryhdin kumaraksi, mikä taas pienentää rintakehän tilavuutta ja vaikeuttaa keuhkojen ja sydämen toimintaa. Kaikki tuo heikentää yleistä terveyttä. Siksi nikamamurtumien esto on tärkeä. Luuntiheysmittauksen yhteydessä voidaan ottaa selän sivukuva, jossa nikamamurtumat näkyvät.

Luuntiheysmittaus voidaan tehdä vaatteiden läpi, mutta luumuutosten esiin saamiseksi on parempiriisua. Perinteinen tapa mitata luuntiheys on kuvata lanneranka ja lonkat. Joskus joudutaan  esimerkiksi kulumamuutosten vuoksi kuvaamaan monella tapaa ennen kuin saadaan varmuus luuntiheydestä.

Osteoporoosin hoito

Osteoporoosin käypähoitosuositus ehdottaa diagnostiikan ja hoidon apuna käytettäväksi Frax murtumariskilaskuria. Huomaa, että lannerangan T-luku on usein paljon matalampi kuin reisiluun kaulan. Reisiluun kaulan T-luku voi aliarvioida nikamamurtuman vaaraa.

Mikä on T-luku

T-lukuMitä se tarkoittaa
Yli -1.0luuntiheys on normaali
-1.0luuntiheys on n 10% nuorten aikuisten tasoa alempi
-1.5luuntiheys on n 15% nuorten aikuisten tasoa alempi
-2.0luuntiheys on n 20% nuorten aikuisten tasoa alempi
alle -2.5kyseessä on osteoporoosi, kun T-luku on -2.5 tai alempi

Varaa aikasi tutkimukseen.

Mitä maksaa?

Perustutkimus selkä+lonkat: hinta 120€, Selän pitkä sivukuva, josta on hyötyä esim. selkäkipujen yhteydessä 90€. Hinta sisältää lausunnon.

 

Rintarangan alaosan murtumat

Rintarangan alaosan murtumat ovat tavallisia iäkkäillä.Ranne ja nilkka muoremmilla


Rintarangan nikamamurtumat
Rintarangan nikamamurtumat ovat tavalisia ja voivat aiheuttaa pitkäkestoisia kipua lapojen väliin ryhtimuutoksen ohella


kuvaus

Miten tutkitaan

Milloin sivukuvaus?

Jos lannerangassa on runsaasti ns. kulumamuutoksia tai vatsa-aortta on kalkkeutunut kuten oheisessa esimerkkikuvassa, etusuunnasta otetusta kuvasta alentunut luuntiheys ei tule esille. Tällöin voidaan kuvata lannerangan sivukuva tai selän pitkä sivukuva, jossa näkyy niiden mahdolliset nikamamurtumat. Selän pitkä sivukuva maksaa 90€, lannerangan sivukuva 45€.
Vatsa-aortan kalkeuma vähentää verisuonten joustavuutta ks verisuonitutkimus


Sädeannos ja luuntiheysmittaus

Sädemäärä koko kehon luuntiheysmittauksessa on hyvin alhainen vastaten vain muutamaa tuntia taustasäteilyä, jonka saa esimerkiksi lennolla Kuopiosta Helsinkiin. Vertailun vuoksi mainittakoon, että keuhkojen röntgenkuvauksessa sädemäärä vastaan noin 3 vuorokauden taustasäteilyn annosta. Sädemäärä luuntiheysmittauksessa lannerangasta ja lonkista vastaa noin 2 viikon taustasäteilyä. Se on huomattavasti vähemmän kuin tavallinen lannerangan röntgentutkimus, josta sädemäärä vastaa jo 8 kuukauden taustasäteilyä